Ritmikus Gimnasztika

Kreativitás, egyediség, önkifejezés, individuum, harmónia…

Ritmikus Gimnasztika

ritmikus gimnasztika vagy röviden RG (régebben ritmikus sportgimnasztika vagy röviden RSG) egy pontozásos (mára már nem kizárólag) női versenysport. A sportág ötvözi a balett, a torna és a tánc elemeit.  A versenyzők egyénileg és/vagy csapatban is megmérettethetik magukat. A gyermek cseperedésével egyenes arányosságban növekszik a kihívás. Először szer nélküli gyakorlatokkal szerepelnek, un. szabadgyakorlatban, majd a különböző szereket is megtanulják használni.  Pályafutásuk során öt kéziszerrel dolgoznak, ezek a karika, a kötél, a labda, a szalag és a buzogány. Egyéniben szezononként és kategóriánként két-két szerrel versenyeznek a tornászok, csapatgyakorlatok esetében egy azonos szerekből álló gyakorlat bemutatása kötelező. 5-5 versenyző alkot egy csapatot. A sportágban megadott elemeket egy 90 másodperces (csapat gyakorlat esetében 2,15-2,30 perces) gyakorlatba kell belekomponálni, amit zenére kell elvégezni. A gyakorlatokat 13×13 m nagyságú versenyszőnyegen kell bemutatni. Elemfajták: hajlékonyság, ugrás, forgás, egyensúly.

Az egyéni versenyzők egyszerre egy kéziszerrel versenyeznek. A dobogó legtetejére az állhat , aki a legmagasabb pontszámot éri el a bírók értékelése alapján. Minden zsűri a bírók három csoportjából áll: technikai (Difficulty), művészi (Artistic) és kiviteli (Execution).

Versenydressz:

Nagy hangsúlyt fektetnek az egyesületek a versenydresszek tervezésére. Míg régebben flitterekkel és un. rávarrásos technikával díszítették a versenyekre szánt dresszeket,  napjainkban nagy divat lett a versenydresszek, fellépő ruhák minél egyedibbé varázslása. A mai festékek, eszközök ezt lehetővé is teszik. Csodálatos a színpaletta, széles választékban állnak rendelkezésre a különböző technikákhoz használható szebbnél szebb tónusú színek.

A kristályok használata is előtérbe került, a régi divatú flitterek helyett. A dresszek és a szerek festésével egy olyan kompozíció hozható létre, amely a zenével, a gyakorlattal együtt alkot teljes egységet.

Egy-egy versenydressz 500-5000 db kristállyal büszkélkedhet, mely a szőnyegen impozáns látványt nyújt és emeli a gyakorlat élvezeti értékét.

WordPress Image Gallery Plugin